... ...
top of page

031-790 45 00

Nyfikna seniorer på kryssning

FLOD & HAV

SPÄNNANDE KRYSSNINGAR FÖR NYFIKNA

Resor till Assam, Kamtjatka, Papua Nya Guinea, Sumatra och Vita havet. Svårtillgängliga platser som det är krångligt eller näst intill omöjligt att ta sig till på egen hand. Det är just vad researrangören Flod & Hav erbjuder reslystna svenskar som gärna varvar stora upplevelser med god mat och skön sömn på ett litet och bekvämt fartyg. 

Flod & Hav är relativt nyetablerat på den svenska marknaden och intresset är stort för upptäcktsresorna med små fartyg världen över. Med på resorna finns guider och specialister inom områden som geografi, historia och biologi. Under trevliga sammankomster ombord berättar de mycket om den aktuella trakten och dess invånare. För att ta sig iland på svårtillgängliga platser och utforska natur och kultur används stabila gummibåtar. 

– Vi sysslar inte med kryssningar i traditionell bemärkelse, betonar Ann-Britt Swahnberg på Flod & Hav. Våra resor är för människor som verkligen vill uppleva resmålen och komma till platser som det är få förunnat att nå. Till skillnad från de stora kryssningsfartygen som tar flera tusen passagerare tar vi sällan mer än hundra. Vi erbjuder varken minigolf eller maskerader ombord men man får lära sig mycket på våra resor. 

Språket ombord är engelska och flertalet medresenärer är britter. Varje avgång är unik. Flera nyfikna kunder har redan hunnit med tre-fyra stycken Flod & Hav-kryssningar och därutöver bokat plats på ytterligare flera. Som en hängiven kund uttrycker lockelsen: 

– Det är välordnat utan att vara överdrivet lyxigt som på många större fartyg. Jag behöver ju ingen aftonklänning för att resa till Madagaskar! 

Liten jolle med motor
Ansiktsmålad man

Med Stefan Edman till Papua Nya Guinea 
När Flod & Hav häromåret skickade iväg tjugo svenskar till Papua Nya Guinea och Trobrianderna var biologen och författaren Stefan Edman med som ciceron. Papua Nya Guinea tar emot totalt knappt 200 000 besökare per år. Motsvarande siffra för Thailand är 27 miljoner. 

– Bara de senaste tio åren har tusen nya arter upptäckts i regnskogen på Papua Nya Guinea, berättar Stefan Edman. Vi möter människor som lever nära naturen i uråldriga kulturtraditioner. Det är mycket som ställs på sin spets och som väcker funderingar. Papua Nya Guinea är ett unikt resmål och det är ett privilegium att få komma dit

 

Bakom Flod & Hav står Katarina Salén och Per-Magnus Sander som båda har gedigen erfarenhet av så kallad ”small ship cruising”. Tillsammans startade de och drev researrangören Polar Quest i drygt tio år. De är nu stolta ägare till de tre fartygen Island Sky, Caledonian Sky och Hebridean Sky vars hela operativa verksamhet sköts av Salén Ship Management som liksom Flod & Hav har sitt kontor i Göteborg. Vidare äger de Flod & Havs systerföretag Noble Caledonia, en London-baserad researrangör som i över 20 år specialiserat sig på kryssningar med små fartyg. Ingen annan arrangör i världen erbjuder en sådan mångfacetterad palett av bekväma upplevelsekryssningar på världens alla floder och hav! 

bottom of page