... ...
top of page

Utveckla ditt skrivande med Veronica Grönte och Pennvässarmetoden

Bild1.jpg
Skärmbild 2022-05-05 143845.jpg

Du är

Du är en person som älskar att formulera dig och drömmer om att skriva en bok eller vill undersöka om skrivandet är något för dig. Kanske har du redan ett manus i skrivbordslådan. Du vill gå en skrivarkurs för att utveckla ditt skrivande och för att möta andra som delar ditt intresse.

Du vill

Du vill få inspiration och pröva användbara verktyg som gör att du kan få en röd tråd i din berättelse. Du vill även lära dig mera om hur du kan väcka läsarens intresse.

Du funderar

Du funderar på att dina karaktärer ibland blir platta och stereotypa och du förvånar dig över att rollfigurerna tenderar att likna dig själv för mycket. Du är osäker på om din berättelse verkligen kan intressera någon annan. Du börjar tvivla på din egen förmåga.

 

Jag ger dig bästa starten på ditt skrivprojekt

Hemligheten bakom berättelsens uppbyggnad förklarar jag på ett sätt som gör att du kan omsätta kunskapen i praktiken. Skrivövningar som jag designat utifrån dramaturgin, hjälper dig att på ett djupare plan förstå hur du kan strukturera din berättelse. Du blir medveten om hur din egen naturliga berättartalang ser ut och får möjlighet att utveckla
den med klargörande verktyg. Mina kursdeltagarna säger ofta: ”Det här skulle jag ha vetat för länge sedan.”

 

Jag hjälper dig med persongalleriet

För att du ska kunna skapa trovärdiga och väl sammansatta karaktärer som inte hela tiden liknar dig själv, introducerar jag Enneagrammet – ett dynamiskt persongalleri. Enneagrammet är egentligen till för att lära känna sig själv och förstå andra, men det fungerar även som utomordentligt verktyg när vi vill skapa fiktiva karaktärer som berör på djupet. Enneagrammet är oöverträffat i sitt slag, när det gäller att utveckla karaktärer. Jag lärde känna Enneagrammet år 2000 och är diplomerad Enneagram practitioner.

 

Du får syn på din talang

Under skrivarkursen ges respons 2 och 2 och jag delar in gruppen i nya par inför varje omgång. Mina designade övningar med anpassade responsfrågor leder till att du lyckas du tolka texten tack vare frågeställningarna. Under responsen uppmärksammas endast det som fungerar, eftersom det är utkast vi samtalar om. Responsen blir konkret och lyfter både text och författare. När du själv tar emot textrespons upptäcker du din talang och förstår hur din personliga röst fungerar. 

 

Detta vill jag

Jag vill arbeta tillsammans med dig, som liksom jag själv fascineras över berättelsens mysterium. Jag vill arbeta med dig som vill skriva en bok, så att ditt projekt verkligen ska förverkligas. Jag vill också arbeta med dig som använder skrivandet som ett medel för avkoppling eller ökad självkännedom.

 

Min metodik, utbildning och erfarenhet

Jag har arbetat som skrivarkursledare under 25 år, har utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Min skrivhandledning Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, kom ut på Studentlitteratur 2002.

Metodiken som jag arbetat fram utifrån dramaturgins vetenskap har fått namnet PennvässarMetoden. Principerna för struktur och gestaltning tydliggör jag steg för steg, med hjälp mina designade grafer, illustrationer och scheman. I min metodik ingår även kortfilmsanalyser för att förståelsen för berättelsens uppbyggnad ska bli än tydligare.

 

Skrivarkurser på olika platser

  • Under våren leder jag skrivarhelger i Västervik, Åkersberga, Skara. I anslutning till helgerna inbjuder jag ibland en Prova-på-skrivarkurs.

  • Grundkurser, självbiografiska kurser och fortsättningskurser i mitt hem i Nässjö och i mitt sommarparadis i södra Småland leder jag.

  • Kostnadsfria författartimmar äger rum med jämna mellanrum på olika platser i landet och på webben.

  • På sommaren håller jag min grundkurs på Smögen.

  • Jag inbjuder till kreativa kvinnodagar i mitt sommarparadis, där vi förenar praktiskt arbete med egen skrivtid och skrivande i grupp.

Anmäl dig här!

Läs mer om kurserna på www.forfattarskola.se

bottom of page