... ...
top of page

EN MINISEMESTER MED BRETT UTBUD

En 40-timmarskryssning till Helsingfors innehåller väldigt mycket och blir verkligen en minisemester att njuta utav. Redan i den nya terminalen känns det att något trevligt ligger framför en. Väl ombord finns det en mängd olika alternativ att välja på. Fartygen som går mellan Stockholm och Helsingfors, Silja Serenade och Silja Symphony, har ett brett utbud av restauranger, barer, shopping och aktivitetsmöjligheter samt att det är underhållning i nattklubbarna varje kväll. Det finns alltså alla möjligheter till några upplevelsefyllda dygn om ni reser med Silja Line till Helsingfors.

 

Väder och vind är självklart avgörande för hur resan ser ut. Är det sol och värme som bjuds är soldäcket perfekt för njutning. Det är en skön känsla att sitta där med exempelvis ett glas bubbel i handen och se den vackra skärgårdsnaturen passera. Här är lätt hänt att tiden rinner iväg medan man gottar sig av utsikten. Undertecknad reste med Silja Serende en vacker vårdag i början av april och fastnad länge på soldäck.

Det finns mycket att hitta på och shopping är ju närmast ett måste. Ett flertal butiker i kombination med Tax Free Superstore ger tillsammans ett digert utbud. En timme eller två i Sunflower Oasis med bastu och eller avslappnade jacuzzi är välgörande. I puben Old Port spelar trubaduren som de flesta känner igen och kan sjunga med i.

 

När det gäller mat finns det ett brett utbud med inbjudande och spännande menyer så det är inga problem att få variation under resans gång. Utresan kan alltså se helt annorlunda ut än hemresan. Hur man fördelar upplevelserna är helt upp till tycke och smak.

I skaldjursrestaurangen Happy Lobster är servicen eminent och man känner sig verkligen välkomnad. Här finns ett stort urval av rätter men undertecknad rekommenderar varmt den prisvärda skaldjurstallriken. På den ligger en halv hummer, räkor, rökta räkor, marinerade jätteräkor, kungsräka, ostron, krabba, havskräfta, flodkräfta, kammussla, blåmusslor och marinerade grönmusslor läcker upplagde i sällskap av limeaioli och Rhode Island dressing. Smakfullt och läckert. Det finns ett utmärkt urval av viner som passar till skaldjuren och ett som funkade alldeles utmärkt var det tyska vita vinet Riesling Kabinett Trocken. En riktigt fin kombination som välkomnas med glädje i gommen.

De andra restaurangerna, El Capitán, Bon Viviant, Tavoláta Ristorante Italiano, håller också väldigt hög klass och så finns självklart bufférestaurangen Grande Buffet. Utöver dessa finns även enklare mat att inta på Fast Line och Coffee & Co. Själv valde jag att äta på Bon Viviant på återresan och njöt av en vällagad gös med utmärkt vin till.

För den vinintresserade är vinbaren något av ett mecka. Fantastiska viner och väldigt duktig personal gör besöket till en verklig upplevelse.

Underhållningen på Silja Lines kryssningar är alltid väldigt bra och är en perfekt avslutning på en dag med god mat, dryck och massor av händelser. Många har ork kvar och är uppe på nattklubbens dansgolv och roar sig medan andra låter sig underhållas av artisterna på scenen medan de låter kroppen få välbehövlig vila i någon av de sköna soffor som står till buds.

Fartyget står still i Helsingfors under sju timmar och för den vetgirige kan en sightseeingtur i staden vara att föredra. I en bekväm buss får du se de mest intressanta sevärdheterna. Ett annat alternativ är att på egen hand ta sig till någon av stadens stjärnrestauranger. Det finns ett par riktiga guldkorn såsom Gastrobar Emo och Bronda. Ta hjälp av personalen ombord för rätt val.

 

Ett annat trevligt alternativ är att köpa en kaffe och sätta sig på det vackra torget invid domkyrkan och bara låta sig underhållas av stadens puls.

 

Just nu kan du som är senior resa med Silja Line till väldigt förmånliga priser. Det behöver inte kosta skjortan att göra en resa som ger många härliga minnen.

TEXT: Joakim Erlandson

bottom of page