... ...
top of page

Foursquare Rum Distillery double gold

DUBBELT GULD, DUBBLA FAT, DUBBELT SÅ GOTT

En av de mest omtalade romproducenterna de senaste åren är Foursquare distillery på Barbados som både äger och tillverkar Doorly's samt släpper en del spännande lanseringar under namnet Foursquare. Destilleriet ägs av familjen Seale med den omtalade destillatören Richard Seale i spetsen. Barbados är det äldsta ursprunget för karibisk rom och här vårdas tradition i samklang med framåtanda. Foursquare distillery är ett av Karibiens mest miljöanpassade destillerier och har ett väl utvecklat miljötänkande.

Förra året utsågs Foursquare till bästa romproducent i två av spritvärldens mest välrenommerade tävlingar (International Wine and Spirits Competition samt International Spirits Challenge). Detta är få förunnat och väldigt ovanligt. Två produkter som varit en bidragande faktor till detta utnämnande har varit Doorly's XO och Foursquare Zinfandel Cask Blend. Bägge dessa rom har lagrats på dubbla fat, dvs. först en typ av fat och sedan en annan. Det ger extra mycket karaktär och har varit uppskattat av konnässörer världen över. Just lagringen på olika fattyper är något som Foursquare Distillery gjort sig kända för, något som bland annat hyllats av romskribenter runt om i världen. Bägge dessa rom är dessutom naturliga utan tillsatt socker vilket idag är relativt ovanligt på den svenska marknaden.

Doorly's XO (70 cl, 40%)

Art nr. 538, 399 SEK

Doorly's XO är destilleras med traditionella metoder och grundlagringen sker i 6 år på gamla bourbon fat vilket ger de typiska ek och vaniljinslagen. Därefter har den lagrats i drygt ett år på vad som varit Oloroso Sherry fat. Detta ger såväl den djupa färgen som smakerna av nötter och torkad frukt. 

Foursquare Zinfandel (70 cl, 43%)

Art nr. 48998-01, 663 SEK (Släpps i begränsat antal på Systembolaget den 7/7 2017.)

Denna rom är lagrad i hela 11 och består av två delar. En del lagrad i hela 11 år på Bourbonfat och en del som först lagrats i 5 år på Bourbonfat och därefter 6 år på gamla Zinfandelfat. Detta ger en unik karaktär där de fruktiga och nästan bäriga inslagen av vinet tydligt ackompanjerar de klassiska smakerna av vanilj arrak och tropisk frukt.

bottom of page