... ...
top of page

DE HELIGA TRÄDEN

Ginkgo Biloba är ett säreget träd, även kallat tempelträd. Detta då träden ofta planterades kring tempel då de ansågs heliga.

Till Sverige kom Ginkgo Biloba på 1700-talet via Ostindiska kompaniet och kan idag ses i diverse parker och botaniska trädgårdar runt om i landet. Trädet i sig kan bli mycket gammalt. Vissa idag levande exemplar tros vara över 1500 år.

 

I västvärlden använder vi de torkade bladen till att utvinna de aktiva ämnen som sedan blir till naturläkemedel. De verksamma substanserna är flavonoider, ginkgolider och bilobalid. Tillsammans verkar ämnena genom att vidga blodkärlen och göra blodet mindre trögflytande. Cirkulationen ökar då i alla kroppens kärl och i synnerhet de små kapillärerna.

 

Hos unga människor flyter blodet lätt och utan motstånd genom alla kärl i kroppen, men när vi blir äldre blir kärlen mer igenkalkade och det blir då svårare för blodet att passera. Ginkgo Bilobas cirkulationsfrämjande effekt förbättrar både näringstillförsel och syresättning – något som har en tydlig effekt på hjärnan.

 

En klar förbättring kan också uppstå om man lider av kalla händer och fötter. En bonuseffekt är att Ginkgo Biloba har visat sig vara en stark antioxidant och skyddar därmed mot angrepp av fria radikaler.

Det finns klinisk forskning som visar hur Biloba kan förbättra blodflödet i hela kroppen och därmed påverka problem som till exempel

• kalla händer och fötter

• koncentrationssvårigheter och försämrat minne

• tinnitus

• smärtor i benen vid promenad

 

Ginkgo Biloba är ett läkemedel godkänt av  Läkemedelsverket och tillhandhavas på apoteket eller hälsokostfackhandelen utan recept.

Text: Rickard Johansson

bottom of page