... ...
top of page
En fyr ute på en udde

CAPE COD

Text: Hélène Lundgren

På Cape Cod äter man ostron med ketchup och traditionell New England clam chowder serveras i alla barer. Grönskan är intensiv, sandstränder långa och i regnbågsstaden Provincetown är det party hela sommaren. Familjen Obama semestrar gärna på Martha´s Vineyard och ön Nantucket var en gång i tiden världens största valfångstcentrum.

Den halvmåneformade halvön placerad mellan New York och Boston är en klassisk amerikansk semesterort som aldrig har blivit överexploaterad. Cape Cod med sina 14 små städer vid Atlantkusten är som en egen liten värld och känns egentligen mer välbeställd brittiskt än amerikanskt.

- På Cape Cod fann jag en obeskrivbar skönhet med böljande sanddyner, sömniga fiskehamnar, vita kyrkor, ett rikt teaterliv, valskådningsbåtar, hummer, clam chowder, strandrosor och en känsla av frihet. Det är inte så mycket en plats för mig, utan ett sinnestillstånd. En plats där varje besök är för kort, säger Willam DeSousa - Mauk som kom hit för första gången 1975.

Cape Cod förknippas ofta med det vi kallar New England stil. Marina motiv, stjärnor, linne och ränder i marinblått, rött och vitt har länge varit trendigt. Frågar man däremot folk som bor här, vet de inte riktigt vad New England stil är. Det verkar vara vår föreställning om New England och är säkert färgad av det historiska arvet med stora herrgårdar som byggdes för de rika sjökaptenerna som bosatte sig här. Det var också här som klanen Kennedy hade sina sommarhus och fortfarande kan man se deras stora herrgårdar skymta bakom höga häckar.

Fina hus
Vacker brevlåda med musselskal som dekoration

Några kvarter bort från Kennedyfamiljens hus i staden Hyannis bor Bill Putman som är en stark karaktär med en dragning åt det excentriskt brittiska. Bill älskar Cape Cod och för 25 år sen beslöt han sig för att flytta hit och öppna ett B & B. Han är noga med att kalla sitt säregna pensionat Simmonds Homstead Inn, för B & B. Hela stället är mycket speciellt och alla rummen är individuellt inredda med olika djurteman. I zebrarummet går allting i svart och vitrandigt från dukar till mattor och i giraffrummet är det fullt med tavlor och statyer av giraffer. Huset är proppfullt med prydnadssaker som Bill har samlat på sig under åren och hela frukostbordet är fullt av kossor, grisar, ankor och flamingos i porslin. Bill samlar även på enbart orange katter och har 23 stycken som bor i ett eget hus när de inte strosar runt i trädgården eller lägger sig lite dekorativt bland blommor och trädgårdsmöbler. Katterna bor tillsammans med Bills stora samling av 600 olika flaskor maltwhisky och på eftermiddagarna brukar det bli whiskyprovning framför den öppna spisen.

- Nästa gång ni kommer hit. Ta gärna med en ovanlig whiskyflaska som jag inte har, säger Bill Putman med glimten i ögat.

 

Bill har också en samling med 55 röda, glänsande, gamla klassiska sportbilar varav de flesta är engelska. Här finns märken som Austin, Morgan, MG, Triumph och Jaguar stående i en lada som han kallar Toad Hall efter en novell av Kenneth Graham. 
- Jag körde racing med Datsuns och har tävlat mot Paul Newman, men han var en duktigare förare än mig, berättar Bill Putman.

Cape Cod är en historiskt intressant del av USA. Det var på spetsen av den tio mil långa halvön som skeppet Mayflower först ankrade i Provincetown år 1620 och här finns mycket av Amerikas tidiga historia. Pilgrimerna ombord på skeppet Mayflower var puritaner och flydde från religiösa förföljelser. De bosatte sig sen en bit upp på kusten i staden Plymouth som blev en av de första engelska bosättningarna i USA. Det är också mycket möjligt att vikingen Leif Eriksson kom hit under sina resor till Vinland och en stenvägg i Provincetown sägs ha byggts av hans yngre bror. Just Provincetown är en mycket färgstark stad som har karaktären av en lugn fiskeby med en europeisk karaktär och en sjudande kulturell aktivitet. Redan i slutet av 1800 -talet byggdes här hotell för turisterna och Provincetown har landets äldsta konstnärskoloni med många konstnärer och en konstskola startades 1914. Staden är vida känd för sin välkomnande attityd och acceptans av alla människor i en härlig mix med vajande regnbågsflaggor överallt. Vid kyrkan står en stor skylt med ordet Kärlek och i trädgården vajar en stolt regnbågsflagga. Över hela staden vakar USA´s högsta granittorn, 77 meter högt och byggt efter ritningar från ett italienskt torn i Siena. Tornet som började byggas 1807 är ett bra landmärke över staden och ett monument över pilgrimerna som landade här. Klättrar man upp de 116 trappstegen, högst upp i tornet får man en fantastisk utsikt över staden och McMillan Wharf. På en klar dag kan man även se hela vägen till Boston. En lång träpir leder ut till havet där båtarna ligger och väntar på turister som vill skåda val.

Snäckor på stranden
Goda musslor till lunch

Puben Mayflower är en av stadens äldsta pubar och till lunch serveras en härligt krämig New England clam chowder (musselsoppa) som är välkänd över hela USA. Puben drivs sen flera generationer tillbaka av en gammal familj med portugisiska rötter. Fisk var en mycket viktig handelsvara här vid kusten och Cape Cod fick sitt namn just genom att det fanns så mycket torsk här.

- Portugiserna kom hit redan på 1500 -talet när Provincetown var en liten fiskeby. När jag växte upp började många konstnärer, beatniks och hippies att söka sig hit. Provincetown har alltid varit ett öppet samhälle och en fristad för alternativa människor, berättar pubägarinnan Donna Hough som är född och uppvuxen i Provincetown.

Från Boston går det båtar direkt till Provincetown eller Ptown som staden också kallas av sina drygt 3 000 bofasta. Båten tar bara 90 minuter och på sommaren är det party varje kväll. Folk kommer hit för att äta ostron och hummer, dansa och festa loss riktigt ordentligt. Nattlivet startar vid 16.00 på baren Boatslips poolterrass där alla står med cocktailglas i händerna och dansar till solnedgången. När solen har gått ner strömmar gaypar i alla åldrar, hand i hand längs huvudgatan, Commercial street. Människor flanerar sakta från skyltfönster till skyltfönster och diskuterar var de ska äta kvällens middag. Under en storhelg kan det komma 80 000 besökare hit och hela staden är full av bra restauranger, barer och nattklubbar. På väg hem från restaurangen, sent på kvällen dyker en härligt rundlagd och tunnhårig man upp vid en klubb, klädd i ett vitt lakan, sandaler, mycket glitter och en guldkrona. 

- Vi firar en födelsedagsfest, säger han innan han glittrar vidare i natten.

Utanför Provincetown ligger nationalparken Cape Cod Seashore med 65 km av orörda sandstränder, våtmark, öken, gyllene sanddynor, coyote, fyrar, murgröna och tranbärsmossar.    

Längs den farliga kusten har runt 3 000 fartyg gått på grund och kusten var känd som Atlantens kyrkogård. I slutet av 1800 -talet inköptes 11 livräddningsbåtar och livräddningsstationer byggdes upp bland de skiftande sanddynerna. Över sanden drogs livräddningsbåtarna ner till havet för att användas vid sjönöd och modiga sjöman lyckades rädda över tusen människor. Den vindpinade naturen är mycket känslig med en ödesmättad känsla. Hit tar man sig endast till fots eller med jeep och en knagglig väg leder fram till en lång strand. Här häckar den välkamouflerade och ovanliga sandpiparen i ett område som har världens största bestånd av sandpipare. I sanden får vi syn på spår av coyote och utspridda i öknen ligger 19 enkla träskjul utan el, vatten eller avlopp. De små träskjulen började befolkas av författare, bohemer och konstnärer redan i början av 20 -talet med dramatikern Eugene O’Neill och poeten Harry Kemp i spetsen. En man bor fortfarande året runt i ett av de avlägset belägna husen och en kvinna bodde här varje sommar ända tills hon blev 103 år. Några av husen hyrs ut till konstnärer och författare som vill fokusera på att måla, skriva och kunna skapa ostört. Trots eller kanske just på grund av avsaknaden av moderna bekvämligheter är väntelistan mycket lång.

- Jack Kerouac, Marlon Brando, Norman Mailer och Tennessee Williams har alla bott här under någon period i sina liv. Jack Kerouac lär ha skrivit delar av On the road i ett litet träskjul bland sanddynerna och att Marlon Brando liftade hit ut för en audition inför en Broadwaypjäs. Det sägs även att Tennessee Williams avslutade sin pjäs A Street Car Named Desire långt här ute i öknen. Nuförtiden måste man vinna på lotteri för att få chansen att spendera en vecka i de små husen, berättar guiden Dave Hale som har lekt bland dessa sanddyner sen han var barn.

Kreativa karaktärer har i alla tider känt sig hemma i Provincetown och bosatte sig här ute på udden.

- En sen kväll för några vintrar sen stannade jag till för att ta en drink vid en bar. På ena sidan av bardisken satt en gammal portugisisk fiskare och på andra sidan, en drag queen. Bakom mig stod en författare som hade vunnit Pulitzerpriset och alla var ingripna i ett samtal. Det var inte förrän nästa dag som det slog mig, var annars skulle detta kunna hända! Provincetown är verkligen annorlunda. Här accepteras allt, både kulturmässigt och livsstil. Det är det som jag älskar med staden, säger Dave Hale.

Det sista vi ser av den lilla staden är konstnären Shari Kaisons handmålade bil som står parkerad utanför en helt underbar affär, full av metallskulpturer gjorda av gamla muttrar, skruvar och plåtbitar. Hela den färgglada bilen är fullpackad med fastlimmade skulpturer, koppar och småprylar över hela taket och motorhuven. När bilen kör iväg syns hennes svarta husky som sticker ut sitt stora huvud från ett bilfönster och njuter för fullt av vinddraget!

 

INGA TRAFIKLJUS OCH NEONSKYLTAR

PÅ NANTUCKET ISLAND


 När båten från Hyannis börjar närma sig ön, anas den lilla stadens gråa hus. De tornar upp sig på avstånd och hela staden är klassad som ett historiskt landmärke. Nantucket brukar just kallas ”den lilla grå kvinnan från havet” på grund av alla sina små gråmålade trähus. Bland Nantuckets pensionat, gallerier och antikaffärer finns USA´s största samling med över 800 hus byggda före inbördeskriget. På bänkarna bland kullerstensgatorna sitter stadens pensionärer och berättar historier för varandra medan vardagslivet passerar förbi. På 1800 -talet blev ön mycket rik på grund av valfångsten men idag är Nantucket en lugn liten ö som lever upp på sommaren och här finns varken trafikljus eller neonskyltar.

- Vi brukar åka hit ett par helger per år. Nantucket har inga snabbmatkedjor eller stora kedjor med klädbutiker, berättar en kvinna från Boston.

 

Bokhandel i Cape Cod

Det är svårt att förstå, att i början på 1800 -talet var ön en av världens största valcentrum med 150 valfångsfartyg. Ön hade en stor marknadsplats med affärer, stånd, banker samt en ljusfabrik och över hela staden låg en stark doft av valolja i luften. Författaren Herman Melville lär ha blivit inspirerad av valjägarna på Nantucket när han skrev sin berömda bok Moby Dick. Nantucket är en lagom stor och platt ö med en natur som liknar Gotland hedlandskap. Det bästa sättet att utforska ön är med cykel och i hamnen ligger flera cykeluthyrningsfirmor. Små landsvägar kantade av tallar och hedar fortsätter ut till stränderna utanför staden. En smal stig tar oss över en blomsteräng och leder fram till en skumpig grusväg. Långa, nästan folktomma, vita sandstränder sträcker ut sig längs kusten. På väg ner till Dionis strand har någon dekorerat sanddynorna med stora vackra snäckor på solblekta träpålar. Strosar runt en stund på en lång, vit sandstrand och insuper den salta havsdoften innan det är dags att cykla in mot staden igen. Här ligger ett valfångstmuseum med ett stort valskelett från en strandad val, hängande i taket. Lyssnar på en museiguide som berättar om hur Nantucket såg ut på den tiden då ön var en mycket viktig valfångsthamn. Valfettet var mycket eftertraktat och användes till lampor, innan det ersattes av fotogen.  

- När olja upptäcktes i Pennsylvania runt 1859 så försvann 60 procent av öns befolkning. En stor brand på Nantucket och guldruschen till Kalifornien var båda en bidragande orsak till att befolkningen drastiskt minskade, berättar guiden på valfångstmuseet.

 
KÄNDISTÄTT PÅ MARTHA´S VINEYARD


 Ön fick namnet av advokaten och äventyraren Bartholow Gosnolds äldsta dotter, Martha samt de vilda druvorna som växte på ön. Det var på Bartholows första västerländska expedition till Cape Cod som han upptäckte Martha´s Vineyard. Tidigt infördes lagar som såg till att Wampanoag indianer fick betalt för sin mark och än idag finns 300 indianer kvar på ön. Ön har också varit en tillflyktsort för gamla slavar med afrikanska rötter och hit kom även många immigranter från Kap Verde. Ön har sex olika städer och det var här som metodisterna startade sina tältmöten 1827. Mötena växte för varje år som gick och tälten ersattes med tiden av permanenta hus. Församlingsborna började så sakta bygga upp flera hundra vackra trähus med mycket snickarglädje och underbara verandor. Husen ser ut som pepparkakshus, tagna direkt ur en sagoberättelse och står tätt bredvid varandra i närheten av havet vid Oak Bluffs. De är målade i alla möjliga tänkbara färger och på de inbjudande verandorna står blommor, gamla gungstolar och fina soffor. Det är verkligen som att kliva 100 år tillbaka i tiden. Idag används husen mest som sommarhus och på våren kommer alla ut för att pyssla med sina hus inför sommaren.

- Det är mycket arbete med dessa gamla hus och det finns alltid någonting som måste göras, men folk håller husen inom familjen så länge de kan. De säljs endast när någon dör eller inte har råd att ha huset kvar. Vi har underbara grannar och vi känner oss som en enda stor och lycklig familj här, berättar en kvinna som just har kommit ut över helgen för att se efter sin mammas gamla hus inför sommaren.

Ön är större än Nantucket och naturen är oerhört grön med skogar av frodiga lövträd, murgröna, lantgårdar, mycket obebyggd mark och vackra gamla stenmurar. Här finns över 50 konstgallerier och flera gamla fyrar. Listan kan göras lång med alla kändisar som har sommarhus på ön eller ofta kommer hit på besök. Namn som Lady Gaga, Beyoncé, JayZ, Tom Hanks, Spike Lee, Jack Nicholson, Keith Richards, Oprah Winfrey, Meg Ryan, Dan Akroyd och Bill Clinton är några som dyker upp. Själva ska vi bo på öns vandrarhem i West Tisbury som är rankat som det vänligaste vandrarhemmet i hela USA. Det är Mike Gambone och Donnie Morgan som har fått den utmärkelsen. De behandlar alla sina gäster som gamla vänner och gör det där lilla extra för dem. Här känner man sig verkligen välkommen och Mike och Donnie gör sitt allra bästa för att alla ska trivas.

- Jag har själv rest mycket och bott på många vandrarhem runt om i världen så jag vet hur jag vill att ett riktigt bra vandrarhem ska vara, berättar Donnie Morgan.

 Det har blivit extra populärt att åka till Martha´s Vineyard sen Barack Obama med familj, två år i rad har spenderat sin semester här.

- När familjen Obama var här, cirkulerade helikoptrarna runt ön hela tiden och när familjen skulle ut och cykla, stängdes grusvägen bakom vandrarhemmet av, berättar Donnie Morgan.

 Nästa morgon sprider sig en härlig doft av pannkakor från köket. Det är Mike som står och steker perfekt runda pannkakor till alla sina gäster. Till det serveras traditionell lönnsirap och vi startar morgonen med en äkta amerikansk frukost.

- Flera scener från filmen Hajen har spelats in på Martha´s Vineyard som i filmen kallades Amity Island, berättar Donnie Morgan vid frukostbordet.

 Efter frukost bestämmer vi oss för att göra en utflykt runt ön och kommer fram till den lilla fiskebyn Manemsha med sin gamla fiskehamn som användes i filmen Hajen. Känner faktiskt igen hamnen när jag promenerar runt bland de pittoreskt förfallna fiskebodarna. Mellan alla bodar och hummertinor ligger hundratals vackra skal av pilgrimsmusslor i starka färger av orange, gult, grönt och brunt. Älskar snäckor och kan bara inte motstå att plocka med mig några färgstarka snäckskal. Nere i hamnen ligger även små träskjul som säljer färsk fisk över disken. Här har familjen Fenner en enkel liten restaurang och serverar de godaste hemlagade crabcakes, lobsterrolls och svärdfiskssmörgåsar man kan tänka sig. En tidning har kallat Barbies crabcakes för världens bästa. Härifrån syns solnedgången som allra bäst och när solen sakta sänker sig ner över den lilla fiskehamnen är lätt att hålla med…..

        FAKTA

Invånare: Cirka 215 000 invånare på Cape Cod.

Valuta: Dollar

Tidskillnad: Cape Cod ligger sex timmar efter Sverige.

Bästa tid på året: De flesta reser hit på sommaren men våren och hösten är mycket vacker med alla sina lövträd. Då sänks priserna och det är också mycket enklare att hitta hotellrum och parkeringsplatser.

Resa runt: Färjan från Boston till Provincetown går mellan maj - oktober. www.baystatecruises.com, www.bostonharbourcruises.com, www.nefastferry.com

Färjor till Martha´s Vineyard
www.steamshipauthority, www.falmouthferry.com, www.islandqueen.com och www.vineyardfastferry.com

Färjor till Nantucket
www.steamshipauthority, www.hylinecruises.com och www.nantucketislandferry.com

Aktiviteter:
Hyra cykel på Nantucket www.youngsbicycleshop.com.

Hyra bil, motorcykel och moped på Martha´s Vineyard www.budgetmv.com

Dolphin Fleet Whale Watch of Provincetown har valsafari dagligen från Provincetown från mitten av april - slutet av oktober där man kan se knölvalar, minkval, grindval, fenval, sejval, delfiner och tumlare. www.whalewatch.com/

Art´s Dune Tours
Har kört naturturer med jeep och kunniga guider bland sanddynorna i Cape Cod National Seashore utanför Provincetown sen 1946. www.artsdunetours.com

Restauranger:
Mews Restaurant & Café
429 Commercial Street, Provincetown
www.mews.com

En mycket välrekommenderad restaurang med utsikt över havet och öppet året runt. Restaurangen har vunnit flera priser och många kändisar har hittat hit. 

RooBar
285 Main Street
Falmouth
www.thefalmouthroobar.com

Serverar riktigt god fisk och skaldjur i en modern inramning på huvudgatan i Falmouth.

The Sweet Café
63 Circuit Avenue
Oak Bluffs - Martha´s Vineyard

Restaurangen ligger i ett gammalt viktorianskt hem med en vacker trädgård och har röstats fram som Cape Cod´s bästa restaurang flera år i rad. Familjen Obama har ätit middag här flera gånger.

Hotell

The Simmons Homestead Inn
288 Scudder Avenue
Hyannis
www.simmonshomesteadinn.com

Ett underbart B & B med en karakteristisk ägare som samlar på klassiska röda sportbilar, orange katter och maltwhisky. Alla rum är individuellt inredda i olika djurteman och ägaren är stor källa till information om Cape Cod.


Crown Point Historic Inn and Spa
82 Bradford Street
Provincetown
www.crownepoint.com

Ett mycket trevligt hotell med stora rum, pool och en underbar jaccuzi där man kan bada hela natten under en Buddha staty.


Red Inn
15 Commercial Street
Provincetown
www.theredinn.com

Ett traditionellt hotell byggt 1805 med trägolv och järnsängar. Från träterrassen har man en perfekt utsikt över stranden där pilgrimerna på fartyget Mayflower lär ha landstigit.


Martha´s Vineyard Hostel
525 Edgartown - West Tisbury Road
Vineyard Haven - Martha´s Vineyard
www.capecodhostels.org

Vandrarhemmet är öppet maj - oktober och har röstats fram som USA´s vänligaste vandrarhem vilket inte är svårt att förstå. Mike och Donnie är mycket hjälpsamma och Mike steker pannkakor till alla på morgonen.

 
Övriga sevärdheter:

Whaling Museum
13 Broad Street
Nuntucket
www.nha.org/sites/

Ett intressant museum med gamla föremål och en känsla av hur det kunde vara att leva som valjägare på Nuntucket när valfångsten var som störst på ön.  

 
Missa inte:

På lördagar och söndagar är det ofta gratis guidade vandringar i Cape Cod National Seashore. Kolla datum, tider och mötesplats i gratistidningen Best Read Guide Cape Cod.


Undvik:

Det är dyrt att ta med bilen till Martha´s Vineyard så hyr bil, moped eller cykel på ön. Annars är lokalbussarna billiga och busschaufförerna på ön är kända för att vara mycket trevliga och hjälpsamma.

 
Mer info:

www.capecodchamber.org/, www.capeguide.com/, www.nantucket.ma.gov/visitor och www.mvy.com  

bottom of page