... ...
top of page
Staty mitt i Bologna

BOLOGNA

DEN ITALIENSKA LÄROMÄSTARINNAN

TEXT: FREDRIK GUSTAFSSON

Den feta, röda och lärda staden i norra Italien är en plats full av god mat och gästvänlighet. Här kan du unna dig en helg omringad av vacker arkitektur och mängder av sevärdheter.

Bologna är huvudstaden i regionen Emilia-Romagna och har ungefär 380 000 invånare. Trots sitt relativt låga invånarantal så upplever man Bologna som en stad som är allt annat än sömnig. Det är liv och rörelse och glad stämning på caféer, restauranger och ute på gatorna. Och kanske är det inte så konstigt att stämningen är god på stadens restauranger - Bologna är nämligen vida känt för sin goda mat och kulinariska traditioner.

Runt om i hela Italien anses Bologna vara en förebild för det italienska köket. Det kryllar av mysiga trattorier, små familjedrivna restauranger, som serverar högklassiga rätter som ofta baseras på olika sorters kött och ostar. Livsnjutningen är stor när man sätter sig ner på en uteservering med ett glas rött och en stor tallrik med mortadella, salami och prosciutto.

 

En stad som andas kultur 

Trots att Bologna led av intensiva bombningar så finns här fortfarande mängder av välbevarade sevärdheter. Själva staden bildar en oregelbunden sexhörning med trånga och krokiga gator, mysiga gränder och stora torg. Att spatserar runt bland Bolognas judiska kvarter rekommenderas varmt. Inne i centrum hittar man Piazza del Nettuno med Neptunsbrunnen och Piazza Vittorio Emmanuele med Viktor Emanuels ryttarstaty. Inte långt därifrån står de två berömda lutande tornen Due Torri. Det ena är 83 meter högt med 1,23 meters avvikelse från lodlinjen och det andra är 47,5 meter högt med 2,4 meters avvikelse. Det finns så mycket att se i Bologna att det nästan inte räcker med en helg. Man bör nämligen inte missa den anrika botaniska trädgården, konstakademin som stiftades av Klemens XIII, och någon av stadens 75 kyrkor.

Många olika oststorter
Bologna

Den lärda staden 

Sin goda mat och mängder av sevärdheter till trots är Bologna kanske mest känt för sitt universitet som är världens äldsta. Det består av 23 fakulteter och har omkring 100 000 inskriva studenter. När universitetet bildades går inte exakt att datera men det skedde någon gång i slutet av 1000-talet då det bevisligen fanns verksamhet. Att man känner en väldig stolthet över sitt universitet märks inte minst på att man präglade "Bononia docet" (läromästarinnan) och har tillnamnet "la dotta" (det lärda) på sina mynt. Förutom sin verksamhet i Bologna har universitetet avdelningar i Ravenna, Rimini, Cesena, Forli och Buenos Aires.

Fartfyllda fotbollar och motorer 

Stadens fotbollslag, Bologna FC, är historiskt sett en av de mest framgångsrika klubbarna i Italien. Sen laget bildades 1909 har man vunnit Serie A sju gånger och den italienska cupen vid två tillfällen. Klubbens storhetstider var framför allt på 30-talet och på 70-talet.

Flera svenska spelare har haft Bologna FC som arbetsgivare genom åren. Bland annat hjältar som Kennet Andersson, Klas Ingesson och Teddy Lucic. Sina hemmamatcher spelar man på Stadio Renato Dall'Ara som har en läktarkapacitet på 38 279 åskådare.

 

Om man har ett motorintresse så är Bologna högintressant. Flera stora aktörer inom motorindustrin har nämligen sina rötter i Bologna. Bland annat Ducati, Lamborghini och Maserati. Dessutom har de två förstnämnda även varsitt museum. Man kan gå med i guidade turer eller upptäcka motorhistorien på egen hand. Ett plus i kanten är att inträdet till Ducatimuseet är gratis.

 

Det finns som sagt mycket att se och uppleva i Bologna om man har hungriga ögon och ork i benen. Har man dessutom en god aptit och vill upptäcka en storstad i ett litet format – då är Bologna weekendresan för dig.

Bologna FC arena
bottom of page