... ...
top of page

BLI FÖRFÖRD AV TALLINN

Resan med Tallinks kryssningsfartyg Baltic Queen har Estland huvudstad Tallinn i sikte. Väl ombord vill man nästan, om det inte vore så uttjatat, citera Karin Boyes dikt ”I Rörelse”. Ni vet det är med mål och mening med vår färd och det där med att vägen är mödan värd.

För lite så är det med en 40-timarskryssning till Tallinn, det finns så mycket att göra på fartyget att vägen till målet blir fullständigt bekymmersfritt. Redan när man går ombord börjar äventyret och det infinner sig direkt en härlig stämning i baren med glada människor och en trubadur som det svänger om. När jag lite senare på kvällen sitter i gourmetrestaurangen och avnjuter en välkomponerad fiskrätt av gös kan jag inte låta bli att jämföra med en slitsam flygresa där maten är folieförpackad och äts med plastbestick. Här sitter jag och njuter av mat och dryck medan kaptenen och hans crew tar mig mot färdens mål – Tallinn.

Utbudet på mat, dryck, nöje och shopping är riktigt bra och tiden går snabbt ombord på den baltiska drottningen. Det känns bra att ha två kvällar att spendera här så att man verkligen hinner med allt. Att sitta på däck och njuta, om vädret tillåter, är ju bara det några timmars nöje då skärgården bjuder på en oemotståndlig utsikt. En kul grej att vara med på är musikfrågetävlingen i baren som presenterar frågor om låtar som även vi som varit med ett tag kan svara på. En härlig stämning och många priser delades ut. För den kvällspigge står professionell underhållning och nattklubb till buds.

 

Självklart är även resans mål, den historiska hansastaden Tallinn, något att skriva hem om. Vare sig du väljer att stanna en extra natt eller åka 40-timmarskryssningen så finns gott om tid att upptäcka den spännande staden. När fartyget lägger till vid tiotiden har kryssningsgästerna nära till händelsernas centrum och hinner med mycket på de åtta timmar som fartyget ligger ankrat i hamnen. Det går snabbt att komma till citykärnan till fots men det finns även gott om taxibilar i hamnen. Är det taxi som gäller så välj gärna de gula Tallinkbilarna.

Utbudet i Tallinn gör ingen besviken. Vackra byggnader i en härlig mix av gammalt och nytt. Gamla Stan är ett måste för den som besöker staden för första gången. För den som vill njuta lite extra mycket rekommenderas spa-avdelningen på Tallink Spa & Conference som är en härlig anläggning med gångavstånd från hamnen hamnen. Här är det enkelt att slappna av i poolen, jacuzzin eller i baren och det finns ett brett utbud av behandlingar såsom massage och ansiktsbehandlingar. Här är det lätt att må bra helt enkelt och priserna är humana. Ett tvåtimmarspass kostar från 77 kronor per person lite beroende på veckodag.

 

Ett annat ställe där det är lätt att njuta är Radison Blue Hotel som har en skybar men en underbar utsikt. Maten är också god men det funkar lika bra att ta en öl eller en drink och låta sig tjusas av den praktfulla utsikten. Inte heller detta är långt från hamnen och man tar sig lätt dit till fots även om det självklart går att åka taxi.

 

Det finns ett flertal ölhallar som är värda att besöka för den som hinner med det. Ett hett tips är Restoran Korsaar, källaren på Beer House, som tar det här pirattema på alvar. God mat och trevlig personal och en interiör som sticker ut. Det finns ett flertal restauranger av klass i Tallinn men två säkra kort är Dominic och Leib Restoran. Två restauranger vars besökare oftast lämnar supernöjda utan att plånboken fyllts med mal istället för sedlar. Lieb har dessutom en otroligt härlig innegård där man gärna spenderar några timmar. Vill man vara säker på att få äta på vald restaurang kan det vara bra att boka bord innan resan.

 

Vill man ha en god drink i lite skönt avslappnande miljö är ett besök på Butterfly Lounge ett måste. Här vet folket bakom baren vad en drink är och valmöjligheterna är många.

Men alla tipsen till trots, Tallinn är en fantastisk stad att bara flanera omkring och förföras utav. Det är lätt att man fastnar begrundandes en historisk byggnad för den vackra arkitekturens skull.

Efter en dag, eller två, i Tallinn är det dags för ytterligare en kväll ombord på Baltic Queen innan man återigen är tillbaka i Stockholm på morgonen dagen efter. Hemfärden är lika avslappnande som ditfärden. När man väl är i hamn i Stockholm blir den stora utmaningen att sortera alla intryck man bär med sig hem efter äventyret till, i och från Tallinn.

FAKTARUTA

Till Tallinn går två fartyg. Baltic Queen och Victoria.

Jämna datum från Stockholm:

Baltic Queen: feb, mar, jun, jul, sep, okt

Victoria I: jan, apr, maj, aug, nov, dec

Jämna datum från Tallinn:

Baltic Queen: jan, apr, maj, aug, nov, dec

Victoria I: feb, mar, jun, jul, sep, okt

FAKTARUTA

Bra restauranger i Tallinn:

Dominic, Vene 10, http://www.restoran.ee

Leib Restoran, Uus 31, http://www.leibresto.ee

Rataskaevu16, Rataskaevu 16, http://rataskaevu16.ee

Restoran Korsaar, Dunkri 5, http://korsaar.ee

Butterfly Lounge, Vana-Viru 13, http://kokteilibaar.ee

Tallink Spa & Conference Hotel, Sadama 11a

https://www.tallinkhotels.com/tallink-spa-conference-hotel

 

Behandlingar och priser:

Skönhetspaket Gaia 192:– - Klassisk massage 25 min- Djupåterfuktande paraffinbehandling för händer eller fötter 30 min

 

Skönhetspaket Hermera 624:– - Handbehandling 45 min- Fotbehandling 45 min- Ansiktsbehandling 60 min

 

Skönhetspaket Athena 432:– - Klassisk massage 60 min- Fotbehandling 45 min

 

Skönhetspaket Afrodite 384:– - Ros-pärlebad 20 min- Silkeslen kroppsbehandling med massage 60 min

 

Skönhetspaket Hestia 384:– - Klassisk massage 25 min för två vuxna

bottom of page