... ...
top of page

031-80 63 15

Båten Jung i Göta Kanal

GÖTA KANAL

NÄR RESAN ÄR VIKTIGARE ÄN MÅLET

När du kliver över landgången så känns det omedelbart. Oavsett om du klivit ombord på M/S Juno, Diana eller Wilhelm Tham så befinner du dig på en historisk plats.

Tage Danielsson börjar en av sina dikter med meningarna: ”De händer som grävde på Göta Kanal.Det var valkiga, seniga, beniga labbarpå valkiga, seniga, beniga grabbar.Tåligt gnagde de hål på sitt fosterlands skal,de händer som grävde på Göta kanal.” Många var händerna som grävde. Närmare bestämt 58.000 soldater hjälptes åt att bygga kanalen. Ett arbete som varade mellan 1810 till 1832. Göta kanal är än idag Sveriges, genom tiderna, största byggnadsprojekt.

Mannen som lyckades driva igenom kanalprojektet var Baltzar von Platen som till sin hjälp hade Thomas Telford, en av Europas främsta kanalbyggare.Idén om en kanal som skulle förbinda Östersjön med Västerhavet presenterades redan på 1500-talet av biskop Brask. Däremot skulle det dröja mer än 300 år innan planerna realiserades.

 

Äldst, minst och långsammast
Att göra en resa med de unika och historiska kanalbåtarna är som att färdas bakåt i tiden. Tempot sänks avsevärt och du glömmer alla ”måsten” för ett tag. Man färdas som man gjorde förr - i sakta mak genom Sveriges längsta park. Här är det inte målet som är det viktiga, utan allt det du får uppleva under vägen. Varje båt har en besättning på 10-12 personer som är beredda att ge dig professionell service och stor omtanke under hela resan. Personalen arbetar väldigt nära resenärerna och på kort tid blir de till goda vänner. Man vill nästan inte kliva i land när resan är över.

Göta kanal sedd från ovan
Serveringen på båten
Båten Jung i Göta kanal

En kanalresa är det perfekta sättet att träffa människor från hela världen. Många av gästerna vittnar om att de mött vänner för livet ombord på någon av kanalbåtarna. Förutsättningarna är onekligen goda. På resorna är det ofta 35-40 gäster, vilket innebär att du på två eller fyra dagar har gott om tid att lära känna de allra flesta av dina medresenärer. Det brukar bli många och långa samtal medan man står på däck och ser naturen passera förbi, eller under någon av de utsökta måltider som serveras i den vackra matsalen och salongen ombord. Inte sällan handlar samtalen om den goda maten och vinet ombord. Man skulle kunna säga att måltiderna följer samma mönster som resten av kryssningarna – vackert och njutningsfullt.

 

Lilla Kanalresan
En kryssning under två dagar genom Göta kanals vackra Östgötadel, från Motala vid Vätterns strand till idylliska Söderköping, eller omvänt. Det här är kryssningen för dig som vill prova på en kanalresa i ett lite mindre format. Trots att du endast spenderar en natt ombord är det ändå märkligt hur mycket du hinner uppleva. Du får bland annat vara med om Bergs imponerande slusstrappa.
Med gott sällskap njuter man av det vackra landskapet som i sakta mak passerar förbi på andra sidan relingen. När man bokar en kryssning ingår samtliga måltider i priset och serveras i den elegant uppdukade matsalen. Under varje kryssning ingår även spännande och intressanta utflykter som en del av resan. Båtarnas kryssningsvärdar finns alltid till hands och informerar om aktiviteter, kuriosa om kanalen och vilka stopp som kommer att göras under resan.

 

Från kust till kust
En prisvärd kryssning med fokus på Göta Kanal. Fyradagarskryssningen som tar dig från kust till kust, från Göteborg till Söderköping/Stockholm. Båten ligger stilla varje natt för att du ska kunna njuta av själva båtresan under dygnets ljusa timmar. Sträckan mellan Söderköping och Stockholm eller omvänt sker med bekväm långfärdsbuss.
Göta Kanals tre vackra historiska båtar är alla exakt konstruerade för att rymmas i kanalens minsta sluss. M/S Juno, från 1874, är världens äldsta båt med övernattningsmöjlighet som fortfarande är i drift. M/S Wilhelm Tham byggdes 1912 och vår unga M/S Diana är från 1931. Man kan välja mellan tre kategorier av boende, en på vart och ett av båtens tre däck; bryggdäck, shelterdäck och huvuddäck.

När man tar en kryssning längs Göta kanal är resan viktigare än målet. Det finns så mycket att uppleva längs färdvägen, med allt från Tivedens magiska skogar till historiska slott och herresäten. Det levande kulturlandskapet med gårdar, djur och åkrar är för många en lika stor behållning som de kända sevärdheterna Karlsborgs fästning, Klosterkyrkan i Vadstena och Baltzar von Platens grav. Man upplever sommarsverige från ett nytt perspektiv.

bottom of page