... ...
top of page

ATT VÅGA FORTSÄTTA HÖRAS

Eva Swedenmark, aktuell med boken “Om ni inte börjar leva gör jag slut”, är trött på åldersdiskrimineringen i samhället. Med boken hoppas hon röra om i grytan och få äldre att våga ta för sig mer av livet.

 

Varför skrev du boken “Om ni inte börjar leva gör jag slut”?

Jag blev ledsen, ja arg, över att samhället får människor över sextio att känna sig värdelösa, fula och ingenting värda. Vem definierar vad som är snyggt? I samhället råder en norm att skönhet är lika med yngre än 25 år. Att livet sätter spår tycker jag är snyggt men det är fult enligt samhället. Jag såg att mina vänner hade accepterat samhällets syn på dem. Jag arbetade egentligen med en annan roman, men det var något som brände till i mig.

Boken "Om ni inte börjar leva gör jag slut"

Hur fick du idén?

Jag kände mig helt enkelt lite klämd mellan generationer. Mina yngre vänner i fyrtioårsåldern pratar ofta om att de vill gå i pension nu direkt och göra allt de drömmer om. Mina vänner som är 60 + verkar inse förvirrat att de går in i ett nytt skede, så många verkar ge upp. “Varför har vi så tråkigt?”, frågade de mig. “Det var roligare förr när vi var unga och vackra.” Jag kände inte riktigt så. När jag väl började skriva min bok om en kvartett kvinnor som kände att de suddades ut i kanterna, insåg jag att jag skrev om något som var viktigt för mig.

 

Är du nöjd med boken?

Jag tycker så mycket om mina fyra kvinnor, Garbo, Ingalill, Pamela och Anita, att jag redan håller på att skriva bok nummer 2 om dem. När jag skrivit klar ettan gick jag omkring och undrade vad som hände med dem, så då började jag skriva.

 

Vad vill du säga?

Kanske vill jag uppvigla lite och väcka tankar om att drömmar kan förverkligas? Att man inte ska sitta och vänta, utan det är nu man ska ta tag i sitt liv. Att våga göra saker man drömmer om och inse att man har det ansvaret själv. Och att livet blir så mycket bättre om man inte lägger locket på sina drömmar utan förverkligar dem. Sedan vill jag roa så klart, det är en skröna jag har skrivit, ingen debattbok.

 

Hur tycker du kvinnor 60+ lever?

Alltför många tar inte för sig av livet. När jag skrivit boken insåg jag att jag själv påverkats av samhällets syn på att kvinnor 60+ inte ska höras och synas för mycket. Varför inte? Vi är ju fyrtiotalisterna, generationen som aldrig ger upp. Så nu lever jag efter mitt valspråk som alltid varit: Var realistisk, begär det omöjliga!

 

Ser du en åldersdiskriminering i samhället?

Ja verkligen. Som 60+ väntas man gå in i skuggan. Man ska hålla tyst och vara nöjd trots att så mycket har gått snett; pensionerna är låga och äldres boendesituation är katastrof. Jag ser hur skönhet likställs med ungdom. När man pratar äldre pratar man problem. Vad är det med vårt västerländska samhälle som inte uppskattar den vishet erfarenhet ger?

 

Vad hoppas du åstadkomma med boken?

Jag vill att den ska glädja många läsare, och som sagt kanske ge kraft att våga lite mer, drömma lite mer, älska mycket mer.

Eva Swedenmark

Eva Swedenmark

Ålder: född -44

Bor: Stockholm

Favoritmat: Det som lagas åt mig med kärlek av någon jag tycker om

Smultronställen: Min skrivstuga i skärgården och Hoi An i Vietnam

Blir lycklig av: Mina barnbarns mjuka små armar lindade runt min hals

Önskar sig: Många fler år med mina älskade barn och barnbarn, och många nya böcker, jag har så mycket oskrivet

Det visste du inte om Eva: Jag är väl okänd för de flesta, men jag har faktiskt gett ut 33 böcker tidigare

Aktuell med: Boken “Om ni inte börjar leva gör jag slut”.

 

 

Fotografen heter Richard  Ryan de Cuevas

bottom of page