... ...
top of page

APPAR FÖR LJUDBÖCKER

- SÅ FUNGERAR DE

I vår alltmer stressiga vardag blir det svårare att hitta tillfällen att kunna koppla av och läsa en bok. Att ta med sig otympliga böcker överallt man reser kan vara jobbigt och därför är abonnemangstjänster för ljudböcker en räddare i nöden för många. 

Ljudböcker har funnits tillgängligt ganska länge på marknaden, men aldrig så effektivt och enkelt som nu. Istället för att låna en ljudbok på ett bibliotek eller köpa en i en butik, kan du nu få tillgång till tusentals olika ljudböcker i din smartphone eller surfplatta. Till en fast kostnad i månaden via ljudboksappar 

Väldigt smart för de som kanske inte föredrar att läsa en bok visuellt utan hellre vill lyssna på den. Dessutom är det otroligt praktiskt att kunna lyssna på en ljudbok vart som helst och närsomhelst. Vad sägs om att lista ut mystiska brott med en polis medans du lagar mat? Eller kanske drömma dig bort till en magisk värld på tåget?

 

Abonnemangen för dessa ljudboksappar liknar de för streamingtjänster och kan användas på de plattformar som apparna har tillgång till. Till exempel smartphones och surfplattor. Ifall du behöver spara din surfmängd finns det alternativ att lyssna offline, vilket innebär att du kan ladda ner en ljudbok och lyssna på den när du inte är uppkopplad mot Internet.

Nedan så beskriver jag två aktörer på marknaden, vad de erbjuder och deras priser. Det kan vara bra att säga innan att båda tillåter dig att pröva tjänsten gratis i två veckor och det finns ingen bindningstid; du kan avsluta ett abonnemang närsomhelst du behagar.

 

 

Nextory:
Nextory är en svensk app som lanserades 2013.

De har tre olika abonnemang; bas, standard och premium. Bas utbudet ger dig nästan hela deras sortiment förutom nyheter och affärslitteratur. Detta kostar 99 kronor i månaden och är klart den billigaste versionen av någon tjänst som erbjuder ljudböcker och e-böcker (digitala versioner av böcker.)

Standard abonnemanget är lite dyrare på 199 kronor i månaden och då får du tillgång till nyheterna också men fortfarande inte affärslitteratur.

Det är med premium som du får tillgång till allting som finns i deras sortiment men det kostar också 249 kronor i månaden.

 

 

Storytel:
Även Storytel är ett svenskt företag, det skapades 2005 och är pionjären inom ljudbokstjänster. De har enbart en form av abonnemang som erbjuder allt tjänsten har. Priset ligger på 169 kronor i månaden.

De erbjuder vissa böcker som inte finns att lyssna på någon annanstans, till exempel Harry Potter böckerna. Operativsystemen som Storytel fungerar på är även mer brett, då de är den enda som Windows-smartphones kan använda i nuläget.

 

 

Så vilken tjänst ska man välja? Det beror på vad du bryr dig mest om. Är priset något som ska vara så lågt som möjligt är Nextorys bas det bästa alternativet. Deras sortiment är inte lika stort som Storytel till exempel men det kan räcka och bli över för många. Storytel rekommenderas ifall ett brett utbud är vad du vill ha. Se till att ta dig en titt på deras respektive hemsida så kan du söka genom deras sortiment. På så sätt kan du se ifall någon av dem har böcker du gillar. Sedan är det bara att enkelt registrera ett konto och börja lyssna eller läsa på den plattformen du föredrar mest.

 

Text: Isa Mörk

bottom of page