... ...
top of page

ANDRA SIDAN SKIFTET 31 MAJ TILL 20 AUGUSTI

Vi på Senior.se vill tipsa om sommarens utställning på Bonniers Konsthall, Andra sidan skiftet, som lyfter fram många av de namn som formade konstscenen från konkretismens genombrott 1947 till det postmoderna skiftet 1987. 

Det är förläggaren Gerard Bonniers konstsamlande som vi får ta del av och det är hans inköp till Bonniers förlag som visas i Bonniers konsthalls vackra lokaler på Torsgatan i Stockholm. Under 40- och 50-talet hade Gerard Bonnier ett gott öga till dåtidens radikala konstnärer och det går att skåda fantastiska verk av namn som Sven Alfons och Torsten Renqvist.

 

Utställningen visar inte bara upp fina verk utan besökarna får även en inblick i Gerard Bonniers liv eftersom verken spänner över åren 1947 till 1987, då han dog.

Det är ett imponerande antal verk svenska konstnärer som hänger på väggarna i konsthallen.  Inte mindre än 180 verk av 80 konstnärer går att beskåda. Till största delen består samlingen av målad konst men det finns även några statyer med.

 

Det är lätt hänt att timmarna flyter iväg när man här så vi rekommenderar er som kommer besöka utställningen att ha god tid på er. Det är en underhållande och intressant utställning och ett viktigt tidsdokument som lär uppskattas mycket av er som var med när det begav sig.

 

Vi vill också slå ett slag för boken ”Bokförläggaren och konsten” som Bonniers konsthall och Albert Bonniers förlag publicerat i samband med utställningen, Den handlar om Gerard Bonnier (1917-1987) som konstsamlare och hans roll i konstlivet från början av fyrtiotalet till slutet av åttiotalet. En skildring av konsten i Sverige sedd genom en passionerad samlares verksamhet. En mycket läsvärd bok fylld med spännande konst och som lyfter fram de sammanhang och personer som bidrog till att forma konstscenen och historien förmedlas med hjälp av unika arkivdokument och fotografier. En gjuten present till alla konstintresserade och framförallt kanske till er som var med under den här eran. Boken finns att köpa i shoppen på Bonniers konsthall.

16 augusti bör den som vill kombinera konst med jazztoner skriva in i kalendern. Då har man på Bonniers konsthall ett samtal med utgångspunkt Andra sidan skiftet om konstnärliga traditioner, korsbefruktningar och vad som verkligen är viktigt. Kvällen avslutas i konsthallens bistro där det bjuds på jazzgigg och barhäng. 

 

Konsthallschef Magnus af Petersens modererar samtalet. Panel: Anna Bjerger, Martin Ålund, Per Kesselmar, Meta Isaeus-Berlin. I bistron: Musik av jazzkvartetten Agnas Bros.

18.00 Samtal om konst
19.00 Jazzgigg och barhäng i bistron

Självklart kan du även se utställningen Andra sidan skiftet som har fri entré. Eller ta något gott att äta och dricka i baren då bistron håller öppet ända till kl 20.

 

Mer information hittar ni på www.bonnierskonsthall.se

Medverkande konstnärer:
Sven Alfons
Niklas Anderberg
Kjell Andersson
Jimmy Andersson
Torsten Andersson
Lennart Aschenbronn
Curt Asker
Inga Bagge
Channa Bankier
Olle Bonnier
Max Book
Birgit Broms
Sverker Broström
Nils Göran Brunner
Lena Cronqvist
Erland Cullberg
Sten Eklund
Claes Eklundh
Lars Englund
Kristina Eriksson
Elis Eriksson
Eddie Figge
Randi Fisher
Karl Granquist
Ulf Gripenholm
Rune Hagberg
Per-Erik Hagdahl
Enno Hallek
Eva Hallström
Lars Hillersberg
Curt Hillfon
Martin Holmgren
Cajsa Holmstrand
Jan Håfström
Jarl Ingvarsson
Rune Jansson
Arne Jones

Gudrun Key-Åberg
Olle Kåks
Nils Kölare
Bo Larsson
Sivert Lindblom
Lage Lindell
Britt Lundbohm-Reuterswärd
Harald Lyth

Evy Låås
Gun Maria Pettersson
K G Nilson
Åke Norlander
Pierre Olofsson
Alf Olsson
Gunnar Olsson
Åke Pallarp
Karl Axel Pehrson
Lasse Persson
Håkan Rehnberg
Margareta Renberg
Torsten Renqvist
Carl Fredrik Reuterswärd
Lotti Ringström
Lennart Rodhe
Lenke Rothman
Fred Salmson
Ulrik Samuelson
Johan Scott
Nils G Stenqvist
Kjell Strandqvist
Laris Strunke
PG Thelander
Peter Tillberg
Bo Trankell
Ulf Trotzig
PO Ultvedt
Hans Viksten
Philip von Schantz
Gösta Wallmark
Anders Widoff
Hans Wigert
Ulla Wiggen
Dan Wirén
Dan Wolgers
Eva Zettervall
Olle Ängkvist
Barbro Östlihn
Tommy Östmar

bottom of page