... ...
top of page
Vacker kanal i Amsterdam

AMSTERDAM

BLAND TULPANER & KANALER

I världens mest liberala stad finns det mycket att upptäcka och uppleva. Van Gogh och Rembrandt är bara några som man kan bekanta sig med i Amsterdam. Staden som är lika känd för sina kanaler och cyklar som alla tulpaner och caféer.

Staden växte fram på 1200-talet som en fiskarby där floden Amstel mött sjön IJ. Idag är sjön indelad i två delar – Binnen-IJ och Buiten-IJ. Tämligen omgående växte Amsterdam fram som en viktig handelsstad. Till en början skedde mycket handel med Hansan men när Spanien i slutet av 1500-talet intog Antwerpen flyttade många köpmän till Amsterdam. En kort tid därefter ansågs Amsterdam som den rikaste staden i hela Europa. Stadens handelsmän seglade till stora delar av världen och skapade på så sätt ett gigantiskt handelsnätverk. Redan i slutet av 1600-talet var Amsterdam världens fjärde största stad med sina 200 000 invånare. Stadens utrymme räckte dock inte längre till så man började utvidga Amsterdam med ett antal ringkanaler. Idag har staden cirka 800 000 invånare och cirka 700 000 cyklar trampas runt på Amsterdams gator.

Mat och kultur
Amsterdam stoltserar med över 50 olika museer och de mest kända är kanske Van Gogh-museet, Rembrandtmuseet, Rijksmuseum och Anne Franks hus. På Rijksmuseum kan man njuta av nederländsk 1600-talskonst och en tavla som sticker ut från mängden är Rembrandts ”Nattvakten” från 1642.
När det kommer till smakupplevelser så tänker nog de flesta allra först på Goudaost och ljus lageröl. Men Amsterdam har faktiskt mycket mer än så att erbjuda. Det finns mängder av restauranger som håller väldigt bra klass. En som man verkligen ska försöka få ett bord på är De Kas som har ett eget växthus och som startades av Gert Jan Hageman som är en av Hollands bästa kockar.
Holländarna är även väldigt förtjusta i sötsaker och bakverk. På något av stadens alla ”vanliga” caféer hittar man mängder av bakelser att frossa på. Är man sugen på en sen frukost kan The Pancake Bakery vara ett trivsamt förslag. Här kan man njuta av pannkakor i alla dess former eller varför inte klassiska poffertjesen som påminner om fluffiga plättar.
Att i alla fall prova några ur den uppsjö av ostar som finns att hitta i Amsterdams utbud är så klart ett måste. Det finns många ostbutiker där du hittar sorter som aldrig eller väldigt sällan hittar till Sverige.

Matbutik i Amsterdam
Amsterdam arena
Hotell i Amsterdam

Idrott
Här är det framför allt fotboll som gäller. Stadens stolthet är AFC Ajax, en klubb där många svenska spelare har varit väldigt framgångsrika genom åren. De mest lyckosamma har varit Stefan Pettersson och så självklart Zlatan Ibrahimovic. Ajax spelar sina hemmamatcher på Amsterdam Arena som man enkelt kan ta sig till med en tågresa på cirka 20 minuter.  Även om det inte är matchdag så kan till exempel Ajax museum vara väl värt ett besök.

 

Hotell och resan hit
Mängden hotell i denna stad är imponerande. Man hittar de nästan överallt. Från små hostels nästan gömda i smala gränder till stora ståtliga lyxhotell och udda designhotell. Här kan man bo väldigt billigt om man inte har så stora krav på komfort eller väldigt fashionabelt om anser att hotellvistelsen är en betydande del av resan. Klassiska Hotel De L’europe är nyligen restaurerat men man har lyckats behålla mycket av den anrika känslan. Hotellet hittar man på Nieuwe Doelenstraat 2-14 och är helt klart ett bra boendeval.
Amsterdams flygplats heter Schiphol och ligger på bekvämt avstånd från stadens centralstation. Schiphol är den fjärde största flygplatsen i Europa och har cirka 42 miljoner resenärer varje år. Flygplatsen har direktförbindelse med Arlanda, Landvetter och Linköping och flera bolag flyger hit och mängder av byråer säljer resor.

bottom of page