... ...
top of page

ÄLSKADE ELCYKEL

Efterfrågan på elcyklar har växt kraftigt under de senaste åren. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur smidiga dom är jämfört med vanliga cyklar.

Elcyklar kräver inte märkbart mer annorlunda vård än vanliga, och du kan alltid räkna med medvind när du cyklar. Uppförsbackar och jobbig terräng behöver inte skrämma dig längre eftersom motorn hjälper till med arbetet. Man kan cykla till vänner eller in till stan utan att bli helt svettig av motionen. En elcykel innehåller ett batteri som behöver laddas då och då för att motorn ska fungera. Det tar ungefär 5-10 timmar att ladda det beroende på batterityp.

Är en elcykel bättre än en vanlig cykel? Det är upp till var och en att avgöra. Men här listar vi några punkter att tänka på.


Bekvämlighet +

Det är mycket lättare att cykla. Uppförsbackar och slitsam terräng blir inte alls lika jobbigt att ta itu med när en motor gör arbetet åt dig. Detta gör det även möjligt för folk att ta längre cykelturer och upptäcka fler spår, eftersom de kan cykla längre utan att bli lika utmattade. På en del elcyklar finns det även ett ”mopedläge” där motorn gör hela jobbet i hastigheter upp till 45 km/h beroende på cykeltyp.

Miljötänk

En stor anledning till att många skaffar en elcykel är på grund av hur miljövänliga de är. I en stad är elcykeln mycket mer effektiv än andra fordon för att ta sig fram och massvis av el-energi kommer i dagens läge från förnybara källor så påverkan på miljön är inte särskilt tung.

Hjälpmedel

Elcyklar gör det möjligt för människor med nedsatt rörlighet eller dåligt flås att cykla. Äldre får det lättare att ta sig fram och får träna kroppen på ett naturligt sätt.

Ekonomi

Priset i jämförelse med en vanlig cykel är högt. Kostar elcykeln mer än 20 000 kr är det läge för en tilläggsförsäkring. En bra mountainbike med el-assistans kan kräva en stor budget. Räkna också med ett batteribyte ungefär vart tredje år som kan gå på ungefär 2000-3000 kr.

Bekvämlighet -

Elcyklar är tyngre än vanliga cyklar på grund av deras motorer, batterier och metalldelar. Trots de stora framstegen genom åren, går det inte att undvika att de fortfarande är märkbart tyngre. Detta kan göra dem mer otympliga att transportera och kan bli jobbigt när du är ute på en cykeltur och elmotorns batteri tar slut. Då får du nämligen trampa hem som på en vanlig cykel.

Redaktionen hos Senior.se frågade Jan Frostrand på Ecoproducts som säljer elcyklar vad man bör tänka på när man är i köpetagen.
– Elsystemet ska ej vara lägre än 36 volt. Batteriet ska helst vara litium-jon på minst 16 Ah. Batteriet ska gärna vara placerat så lågt som möjligt, helst i ramen. 250 watt när det kommer till elmotorn och se efter så cykeln har kraftiga däck och stark ram för stabilitet. Se till att det är rätt utväxling, gärna stort drev fram, till exempel 48 kuggar.”

Förutom den tekniska specifikationen kan det också vara bra att tänka på det huvudsakliga användningsområdet. Dvs. ifall det är fritidsanvändning eller till exempel jobbpendling som gäller. Ha i åtanke hur din egen förmåga till cykling ser ut och se till att du kan hitta service till din cykel ifall det behövs. Senior.se rekommenderar Ecoproducts elcyklar eftersom du får bra garanti och tillgång till reservdelar samt god service. Deras cyklar är också senioranpassade så det kan vara en bra ide att se vad de har att erbjuda.

Text: Isa Mörk
 

bottom of page