... ...
top of page

ASTRID LINDGRENS NÄS

Våren och sommaren 2016 innebär en storsatsning på Astrid Lindgrens Näs. Två utställningar, en konstinstallation av en av världens främsta land art-konstnärer, ett nytt sommarcafé, och sist, men inte minst, trädgårdarna öppnar i sin helhet när kapitel tre i trädgårdssagan invigs den 11 juni.

Astrid Lindgrens Näs öppnar för säsongen den 2 mars och redan lördagen den 5 mars invigs årets första utställning i den vackra gamla prästgården; ”Denna dagen, ett lif”. Utställningen handlar om Ellen Key, världsberömd författare, pedagog, fredsivrare, kvinnosakskämpe och visionär, och hennes liv på Strand – huset hon själv lät bygga vid Vättern.

0492-769 400

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs

2016 är året då trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs öppnar i sin helhet. Byggandet av de tre sista trädgårdsrummen är i full gång – teman för dess rum är hopp, mod och kreativitet.

- Hoppets rum har sin plats vid bäckens källa, berättar Karin Eliasson, trädgårdsmästare och konstnärlig ledare för trädgårdarna. Rummet för mod har formen av en terrasserad körsbärstrappa. Vi kommer att jobba med överraskande växtlighet som uttrycker kraft, användbarhet och ståndaktighet. Kreativiteten kommer att flöda i en ekdunge mellan bäcken och körsbärsterrassen. Här kommer vi att arbeta med installationer som vänder sig till barn och kan variera lite med årstiderna, fortsätter Karin.

Patrick Dougherty

April är också månaden då den världskände land art-konstnären Patrick Dougherty gästar Astrid Lindgrens Näs för att, för första gången i Sverige, bygga en av sina spektakulära skulpturer. Under de senaste 20 åren har Patrick Dougherty byggt över 200 konstverk världen över. Verken är helt oskiljaktiga från omgivande natur och landskap. Varje installation är unik och formen bestäms av platsens förutsättningar.

 

Tillkomsten av verket är en social process där konstnären arbetar med konst- och arkitekturintresserade volontärarbetare från många olika länder bland annat USA, England, Italien, Tyskland och Frankrike. Själva byggandet är en viktig del av skulpturen – ”man ger den en familj på plats” som han själv uttrycker det.

 

Sommarutställning ”Kabysser och Komfusenbo – rum för ensamhet och fantasi”

Det egna rummet är också temat för sommarens utställning. ”Människan har ett bräckligt litet värn mot vad livet kan hitta på att slå till med, om hon inte lärt sig vara ensam. Det är nästan det viktigaste som finns”, har Astrid Lindgren sagt.
Under våren kommer olika barngrupper att skapa ”egna rum” utifrån diskussioner om ensamhet och om behovet av att få dra sig undan. Vad gör man i ett eget rum? Hur skulle det kunna se ut? Några av dessa rum kommer sedan att byggas upp i prästgårdsparken på Astrid Lindgrens Näs.

Konstverk
bottom of page